Maak werk fantastisch voor iedereen

Bij PL is het onze missie om het werk fantastisch te maken voor iedereen binnen de organisatie. (ja, dus ook voor de poetsvrouw).

Ik geloof dat mensen (klanten en medewerkers ) het hart en het bewustzijn vormen van een organisatie. Controle en hiërarchische structuren werken niet. Maar wat dan wel? Hoe kan je in controle zijn zonder te controleren, dat is een relevante vraag.

 

pascaline

Hello! Ik ben Pascaline, 39 jaar, ondernemer en facilitator voor bedrijven die willen groeien naar een participatieve managementstijl en niet weten hoe.

In juli 2022 zal ik de eerste expert facilitator in België zijn opgeleid in het internationale "Semco style" programma.

Het Semco Style framework vindt zijn oorsprong in de jaren 80, toen de 21-jarige Ricardo Semler de Semco Group, een fabrikant van roerders en mixers in Brazilië, overnam van zijn vader. Op zijn eerste dag ontsloeg hij 60 procent van alle topmanagers en hij ging door met het democratiseren van het bedrijf, waarbij hij de oude bedrijfshiërarchie op zijn kop zette. Hij deed dat door zoveel mogelijk beslissingsbevoegdheid aan de werknemers te delegeren en in de volgende twee decennia liet hij het bedrijf groeien van 90 naar 5000 werknemers. Nog indrukwekkender, hij verhoogde de jaarlijkse inkomsten van het bedrijf van $ 4 miljoen tot $ 212 miljoen, met een gemiddelde groei van het bedrijf van 47 procent. Semco bereikte ook een fenomenaal laag personeelsverloop van slechts 2 procent onder zijn leiding.In tegenstelling tot andere management stijlen, is de Semco stijl niet gebouwd van theorie naar praktijk. In plaats daarvan is het net andersom, het gaat van praktijk naar theorie. Het is geen statische methodologie, maar een levend kader dat wordt geüpdatet met nieuwe praktijken en praktische voorbeelden van bedrijven over de hele wereld, die met gelijkaardige principes werken. Op dit moment bevat het rijke voorbeelden uit Nederland, Duitsland, Portugal, België, Zuid-Afrika, Brazilië, de VS, Australië, Japan, China, Zwitserland en India en het plan is om te blijven groeien en meer interculturele voorbeelden van people-centric praktijken te verzamelen.

U kan bij mij onder andere terecht voor:

- Een theoretisch kader voor zelforganisatie
- Een uitgewerkte roadmap naar zelforganisatie (waar ABN AMRO ook mee aan de slag ging)
- Concrete praktijken rond iedereen mee verantwoordelijk maken (self management) zoals
* installeren van een participatief rekruteringsproces
* organiseren van interne tours binnen de organisatie voor meer allignering tussen departementen
* participatief en sneller vergaderen
* co-creatie van een sociaal contract voor (hybride) teams
* sneller beslissen

 

De afgelopen 12 jaar heb ik mijn eerste eigen zaak Legima studiebegeleiding hoger onderwijs uitgebouwd. Binnen het team van Legima zijn we ook op weg naar zelforganisatie en zelfsturing. Practice what you preach.

HAPPY TEAMS,
HAPPY BUSINESS,
BETTER WORLD
PASCALINE LOUWAGIE

pascaline

Pascaline Louwagie

Normaalschoolstraat 23 - 9000 Gent

pascalinelouwagie@gmail.com

0486 652 651

KMO-Portefeuille Advies: DV.A231615