3 quick wins om de betrokkenheid te verhogen in coronatijden

1. Korte ochtendmeeting rond ieders individuele dagdoelstellingen

Voor wie werkt het?

Deze quick win zal uitzonderlijk goed werken voor “uitstellers” en collega’s die het best onder druk of tegen deadlines presteren. Net omdat ze hun doelen met het team gedeeld hebben, wordt een zekere verantwoordelijkheid getriggerd.

Waarom werkt het?

Mensen hebben doelen nodig. Als ze die niet hebben, gaan ze er voor zichzelf uitzetten. Het gaat niet om controle, maar het is een push naar intrinsieke motivatie, betekenisvol werk en het gaat om fijne collega’s voor wie je graag een tandje bij steekt. Als doelen naar collega’s expliciet gemaakt zijn, motiveert dit. Niemand wil immers zijn collega’s teleurstellen.

Valkuilen?

De grootste valkuil hierbij is de doelen te groot maken waardoor ze niet meer realistisch en haalbaar zijn. Dit kan net demotiverend kan werken.

Sinds ik mijn dagdoelstellingen veel kleiner en meer behapbaar maak, werkt dit systeem voor mij echt bevrijdend én motiverend.

Hou de meeting kort. Het is niet de bedoeling hierdoor nog een extra uur online meeting op je agenda te hebben.

2. In stilte 1 op 1 online werken met een collega

Voor wie werkt het?

Collega’s die snel afgeleid zijn of iedereen die graag samen werkt en zijn collega’s mist.

Waarom werkt het?

Opnieuw … collega’s motiveren elkaar. Zien dat een ander ijverig aan het werken is, motiveert en stimuleert.

Als er iets is wat we uit deze crisis geleerd hebben, is dat zelfs de meest introverte collega niet zonder andere mensen kan.

Werk toe naar een ‘pauzemoment’, een bepaald uur waarop er even kan gebabbeld worden, liefst niét (te veel) over het werk.

Valkuilen?

Goede afspraken zijn belangrijk. Het is niet de bedoeling elkaar te pas en te onpas te storen. Het kan dus heel goed zijn dat je dit enkel met bepaalde collega’s kan opzetten.

3. Op dezelfde dag gaan sporten

Deze tip is eerder geheel toevallig ontstaan. In ons klein team stelden we op vrijdag in de online meeting (what else?) vast dat die dag voor iedereen ‘loopdag’ was.

Voor wie werkt het?

Elke sportieve collega, of niet-sportieve collega met goede voornemens.

Waarom werkt het?

Opnieuw, anderen zien sporten stimuleert en motiveert. Het geeft het gevoel dat je niet alleen bent.

Waar bij thuiswerk het opmaken van een dagplanning zéér belangrijk is, moet ook ontspanning (en aldus lichamelijke inspanning) hier een deel van uitmaken. Kom vanachter die pc en beweeg…samen!

Valkuilen?

Een valkuil kan zijn dat minder sportieve collega’s zich hierdoor minder betrokken gaan voelen. Maar het hoeven geen marathons te zijn. Wandelen (oh, daar hebben we die corona-hobby weer… maar het werkt wel) lopen, fietsen, een online workout…. Move that body en kies énkel wat jij graag doet! Alles kan.

Benoem aan elkaar waarom je die of die sport kiest. Het gaat om het leuk vinden, niet om de prestatie.

Een andere valkuil is het verschil in competitiviteit. Benoem ook dit. Vraag de meest empathische, inlevende en mature van jullie collega’s wie volgens hem eerder competitief is en wie niet en bespreek duidelijk dat ieder anders is en daarmee omgaat zoals hij wil.

HAPPY TEAMS,
HAPPY BUSINESS,
BETTER WORLD
PASCALINE LOUWAGIE

pascaline

Pascaline Louwagie

Normaalschoolstraat 23 - 9000 Gent

pascalinelouwagie@gmail.com

0486 652 651

KMO-Portefeuille Advies: DV.A231615