Authentieke leiders doen het beter!

Leiderschap is een hot issue.

Vraagt men naar de kwaliteiten voor ideaal leiderschap, denk je onmiddellijk aan intelligentie, doorzettingsvermogen, discipline (en visie). Naast deze intelligentie en technische skills worden de emotional skills meestal onderschat. Maar het EQ is even essentieel.

What makes a leader?

Volgens Daniel Goleman – Amerikaans.psycholoog en auteur die in 1995 met het gelijknamige boek emotionele intelligentie bij het grote publiek bekend maakte – zijn er 5 belangrijke componenten Zelfinzicht, zelfsturing, intrinsieke motivatie, empathie op individueel én op groepsniveau vormen de cocktail voor uitzonderlijk leiderschap.

Ideale leiders kunnen op natuurlijke en ongekunstelde wijze switchen van leiderschapsstijl naargelang de situatie. Door gedoseerd en afgewogen gebruik te maken van deze leiderschapstijlen wordt het beste klimaat en de meest gunstige bedrijfsresultaten bereikt. (*)

De weg naar succesvol leiderschap.

In een businesswereld vol hoog gekwalificeerde leidinggevenden maak je dus het verschil als je persoonseigenschappen en intrinsieke motivatie juist zitten.

Door zelfinzicht weet de zichzelf sturende leider waar zijn grote kracht ligt en kent hij zijn diepere drijfveren. Ken jij je echte drijfveren als leider? Je natuurlijke talenten? Weet je waarom je doet wat je doet ? De KernTalentenmethodiek legt voor elk individu zijn unieke talenten en drijfveren bloot. Genuanceerd in 23 miljard mogelijke combinaties.

Laten we summier het profiel van de CEO van een Vlaamse scale-up bekijken.

Sterke KernTalenten: strategisch inzicht, mentale creativiteit, teamplayer in los verband en informatieoverdracht.

Als strategisch CEO bepaalt hij de richting van het bedrijf met een ijzersterke visie op de toekomst, maar de operationele leiding laat hij best over aan échte ‘managers’ die mensen, materiële middelen, bedrijfsprocessen… inzetten om deze doelen te bereiken.

Hij is op zijn best als trekker van het team en deelt hierbij graag zijn kennis om te helpen.

Zijn KernTalent ‘strategie’ is sterker dan zijn KernTalent ‘ondernemen’: de reden ook waarom hij niet telkens opnieuw een bedrijf van wil 0 wil opstarten zoals bv. Davy Kestens uit ons ander blogbericht.

Halve KernTalenten: gestructureerde teamplay, structuur en show en entertainment. In dit bedrijf

zullen er niet te veel regeltjes zijn en heerst er een losse sfeer tussen collega’s. De CEO wil niet de show stelen en zal het belang van zijn team overal benadrukken.

Alle EQ skills kan je leren. Je leert ze best vanuit jezelf, vanuit je eigen sterke KernTalenten. Het spreekt voor zich dat authentiek leiderschap dan niet veraf is.

Een KernTalentenanalyse met coaching biedt de ideale opstap naar succesvol leiderschap, betere bedrijfsresultaten en meer werkgeluk. (**)

   Daniel Goleman,What Makes a Leader? (Harvard Business Review Classics)
     – Harvard Business Press, 6 jun. 2017 – 80 pagina’s
* Daniëlle Krekels, Krachtig met KernTalenten. Manteau 2018 – 336 pagina’s

HAPPY TEAMS,
HAPPY BUSINESS,
BETTER WORLD
PASCALINE LOUWAGIE

pascaline

Pascaline Louwagie

Normaalschoolstraat 23 - 9000 Gent

pascalinelouwagie@gmail.com

0486 652 651

KMO-Portefeuille Advies: DV.A231615