Is dit het wel?

Interview met freedompreneur Lien De Pau

Is dit hetgeen ik wil in mijn leven? Het treurige strijkorkest mag u gerust achterwege laten maar stellen we ons niet allemaal wel eens dergelijke existentiële vragen? En maar goed ook, niet?! Met deze vragen in mijn achterhoofd dacht ik aan Lien De Pau; seriële onderneemster, bestsellerauteur en boegbeeld van het freedompreneurship, een inspirerende vrouw die ik leerde kennen toen ik lid werd van haar ondernemersnetwerk Zeker Van Haar Zaak. Razend benieuwd naar wat zij hierover denkt klopte ik -digitaal- bij haar aan, gepakt en gezakt met mijn vragen over ondernemen, vrijheid en, onze dada, zelforganisatie! 

Ondernemen als je ook elke dag je goesting wil doen 

Om meer vrijheid te hebben startte Lien 12 jaar geleden als freelancer/ondernemer. Ze had genoeg van de 9-to-5-mentaliteit, het gebonden zijn aan een vaste locatie,… Ze voelde de drang om de waar, wanneer en met wie ze werkte zelf te bepalen. In 2015 kwam haar boek uit: ‘Get Real: voor wie elke dag zijn goesting wil doen’. Het boek bracht bij velen een oud zeer aan de oppervlakte; wat wil ik echt met mijn leven aanvangen? Is dit het? Het resoneerde in de eerste plaats heel erg bij vrouwen. Vrouwen die graag een meer holistisch leven willen leiden; slim werken, geen 12u per dag waarbij ze het gevoel hebben hun andere rollen niet volwaardig te kunnen vervullen; als mama, vriendin, dochter, partner… Lien doopte zichzelf tot freedompreneur: ondernemen terwijl je eigen vrijheid en lifestyle centraal staat. Voor de ene betekent dit al surfend en slurpend aan een cocktail onder een palmboom, voor de ander in de mogelijkheid zijn om taxi te spelen voor de 547 hobby’s van de kiddo’s want waarom ook niet?!

Run, ambitieuze collega, run!

Opvallend is het groot aantal capabele mensen die bedrijven verlaten om zelf te ondernemen. Volgens onderzoek van Ilse Daelman, Managing Director bij Antwerp Management School, blijkt dit allerminst om economische redenen. Lien zegt dat deze mensen niet op een mooie dag zijn opgestaan met een briljant idee en stante pede aan de bak gaan als ondernemer… Integendeel, de grootste reden om het bedrijfsnest te verlaten is de drang naar meer autonomie en flexibiliteit; waar, wanneer, hoe en met wie ze werken zelf te kunnen invullen. 

Werken, mijn hobby!

Om die autonomie centraal te stellen moet je volgens Lien eerst te weten komen wat ‘autonomie’ voor de persoon tegenover jou betekent. Binnen een talentgedreven organisatie gaat het niet over de jobomschrijving an sich maar over ‘wat doet mij ’s morgens uit bed springen?’. Dus niet de klassieke ‘productieve skills’ staan centraal, maar wel de talenten van de desbetreffende persoon: waar krijgt men ‘goesting’ van? Met deze kennis kan je veel beter de juiste mensen op de juiste plaats zetten; kickstarters op nieuwe trajecten, mensen van structuur op management functies,… Tijd dus voor meer intrapreneurschap: medewerkers laten floreren binnen de organisatie. Ik leer er momenteel trouwens alles over in de opleiding tot Semco stijl expert, het verdiepingsprogramma voor zelforganisatie, gebaseerd op het gedachtegoed van Ricardo Semler. Verwacht jullie dus binnenkort maar aan een lading kersverse tips!!

Wat met de mannen?

Lien spitste zich de voorbije jaren vooral toe op de rol van vrouwen in het ondernemerslandschap. ‘Als er meer vrouwen in bedrijven op topfuncties moeten komen, zal men zich moeten aanpassen aan die vrouwen en hun meer holistische kijk’, zegt Lien. ‘De rigide structuren werken niet meer, hier rekening mee houden is het model van de toekomst’. Ze noemt vrouwen graag de ‘stewards of change’. Maar hola mannen, hebben ook jullie hier geen baat bij?! Wij zouden zeggen; zet dat pintje maar al koud!

By the way! Heb je zelf vragen over talentontwikkeling in jouw team of organisatie, wil je graag de betrokkenheid van jouw team verhogen? Boek dan gerust een gratis brainstormsessie met me in via  https://pascalinelouwagie.eu/

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
of meer info vragen:
www.legima.be/contact